zondag 1 december 2013

Als er iets fout gaat eisen mensen afdoende verklaringen en remedies

Hans de Bruijn heeft in Trouw een fraai essay geschreven over onze reflexen bij rampen, of misstanden. Dit blijkt diep te zitten en verklaart veel politiek gedrag en jammerlijke regelreflex.

Onze ratio vraagt simpele sluitende verklaringen. Daarvoor stelt de politiek steevast Onderzoekscommissies in. Die kunnen echter nooit komen met een genuanceerde eindconclusie: ‘sorry, iedereen heeft zijn best gedaan, maar het is nu eenmaal zo dat shit happens’.
Onze emotie vraagt namelijk om het stillen van de woede, de maatschappelijke onvrede. Liefst zoeken we naar een schuldige, een menselijke fout of desnoods een fout in het systeem. Wat commissies echter ook niet doen is de waarom-vraag stellen: hoe kwam het dat dit tekort zich voordeed, waarom werd die informatie niet gedeeld, waarom werd die wet niet goed uitgevoerd? Tja, dan kom je in organisatorische analyses terecht. Veel te ingewikkeld. Commissies kunnen ook slecht overweg met totaalbeelden, alle situaties waarin mensen nu eenmaal risico-afwegingen maken. Zij focussen op dat ene geval dat fout ging, niet op de 99 andere waar niks gebeurde.
En er wordt altijd geoordeeld met de ‘kennis van nu’. 

Is hier hyperrationeel maakbaarheidsdenken uit de Verlichting werkzaam? Remedie zou dan kunnen zijn: meer wetenschappelijke nuance inbrengen. Maar het  euvel zit dieper, is verbonden met emotie. Hoe groter de maatschappelijke verontwaardiging, hoe groter onze behoefte aan boosdoeners en maatregelen.
Er zijn al teveel regels. Daarom moeten we volgens Geldof juist meer vertrouwen op natuurlijke processen, complexiteit accepteren . De Bruijn maakt ons duidelijk dat mensen hier niet zomaar aan willen. Kan de mensheid wel leren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten